vlag nl

vlag hu

detaalwinkel

Blogserie over leertips - deel 1: Lang leve het (eigen) lijstje

Vroeger of later in je leerproces kom je ze tegen: de lijstjes. De lijstjes over onregelmatige werkwoorden, over uitdrukkingen, over vervoegingen, over de basiswoordenschat etc. Lijstjes koop je soms in boekvorm, soms krijg je lijstjes samengesteld door je docent of door een vlijtige medestudent. En uiteraard neem je deze lijstjes met dank in ontvangst. Want ze zijn handig! Je kan namelijk niet een heel woordenboek uit het hoofd leren, je hebt een selectie nodig en dat is een lijst. Maar wat doe je precies met de gekregen lijst? Ga je de lijst pakken en de woorden van A tot Z in je hoofd stampen? Of belandt de lijst op een stapel voor nuttige leesmaterialen die te nuttig zijn om weg te gooien maar toch houdt je iets tegen om ze daadwerkelijk te gebruiken? Ik weet niet hoe dat bij anderen zit maar ik moet wel bekennen dat bij mij meestal het tweede gebeurt. Het maakt niet uit hoe nuttig de lijst is, of ik ervoor wel of niet moest betalen of met hoeveel zorg de lijst samengesteld was. Het resultaat is altijd hetzelfde. Waarom dan?

 

Mijn theorie is dat er met deze lijstjes één ding mis is: het zijn niet je eigen lijstjes. Ze spiegelen niet je eigen logica en interesses weer. Ze zijn het fastfood of het veelbelovende afslankrecept van de taalwereld. Ze lokken met makkelijk haalbaar resultaat, maar die blijft bij velen in de praktijk toch wel uit. En dan belanden deze lijstjes onderaan een stapel zonder dat er je later naar om kijkt. Hoe kan je dit voorkomen?

 

Optie 1 is dat je de gekregen lijst personaliseert, filtert. Sommige dingen zijn gewoon niet voor je relevant, je krijgt woorden voorgeschoteld die je misschien niks betekenen. Ook al leer je ze uit het hoofd, ze blijven maar kort hangen. Als je denkt dat de kans nihil is dat je een bepaald woord gaat gebruiken, schrap dit dan maar.

 

Nette lijstjes hebben nog een gezamenlijk kenmerk: de woorden zijn alfabetisch geordend. Ik zou zeggen gooi maar die nette volgorde om. Bij een alfabetisch volgorde, wat verrassend, krijg je woorden naast elkaar te zien die te veel op elkaar lijken. Woorden als “szeretem” en “szerintem” of “melyik” en “milyen” worden bijvoorbeeld vaak door elkaar gehaald. En dat komt omdat ze op elkaar lijken. Een alfabetisch lijst is kortom de broeikas van verwarring. Het is dus de moeite waard om de tijd te nemen en de woorden opnieuw te groeperen volgens jouw eigen logica. Want als je een zin uitspreekt kies je en orden je de woorden ook niet volgens het alfabet maar volgens een andere logica. Waarom dan de woorden in een alfabetisch volgorde leren? Stel je hebt een lijst met alledaagse voorwerpen. Je kan ervoor kiezen om ze te groeperen volgens de ruimte waar ze zich bevinden. Of je kan zeggen dat je de voorwerpen naast elkaar zet die je vaak in combinatie met elkaar gebruikt. Zo kan je bijvoorbeeld de woorden waterkoker, theelepel, toaster en mueslikom naast elkaar zetten omdat ze hulpmiddelen zijn bij je ontbijt. Elke willekeurige logica kan je hierbij inzetten, belangrijk is dat het iets voor je zegt. En zo creëer je je eigen, unieke lijst.

 

Optie 2 is dat je helemaal van nul af begint en zelf een lijst samenstelt. Hierbij moet je eerst de vraag beantwoorden: waarover wil ik graag een lijst hebben? Wat zou nuttig zijn voor me? Alle woorden die in verband met een bepaald onderwerp in je opkomen zijn relevant voor jou en dus zeer nuttig voor je lijst.  Schrijf ze allemaal op en dan vergeet niet je eigen, niet alfabetisch volgorde te bepalen. Een lijst is eigenlijk nooit af, je zult altijd nieuwe woorden tegenkomen die je graag wilt toevoegen. Het is de moeite waard om je lijst op deze manier steeds te actualiseren.

 

Wat nog een extra voordeel is van een eigen lijst, is dat je de woorden zelf moest typen of schrijven. Door zelf een woord op te schrijven ben je er al onbewust mee bezig om het woord te leren. Zo ben je een stukje dichterbij dat het ook blijft hangen. En dat heb je niet bij een kant-en-klare lijst.

 

Hopelijk lukte het mij om je enthousiast te maken en nu sta je te popelen om aan je eigen lijst te kunnen beginnen.  Als afsluiting volgt hier een lijst over mogelijke lijsten.

 

·         Alledaagse voorwerpen in je keuken, woonkamer, badkamer enz.

 

·         Kledingstukken – wat hangt allemaal in je kledingkast?

 

·         Beroepen – wat is je beroep/functie van je familieleden, vrienden en kennissen?

 

·         Eten – welke etenswaren eet je graag? Misschien handig om etenswaren ook op te schrijven die je niet lust of waarvoor je allergisch bent. Handig bij een restaurantbezoek!

 

·         Werkwoorden lijst – wat doe je op een normale dag?

 

·         Begrippen i.v.m. je werk

 

·         Begrippen en voorwerpen i.v.m. je hobby

 

·         Boek- en filmtitels in de vreemde taal waarover je het graag wilt hebben

 

·         Vat je belangrijkste levensgebeurtenissen in een lijst

 

·         Heb je kinderen en/of huisdieren? Vat in een lijst wat je voor hun verzorging nodig hebt, welke eigenschappen ze hebben, wat je over ze graag wilt vertellen enz.

 

·         Lijst over eigenschappen – welke innerlijke en uiterlijke eigenschappen heb jij of heeft je moeder/broer/kind/man enz.?

 

Veel lijstplezier!

 

 

 

 

 

Last modified on dinsdag, 28 februari 2017 07:49

K2 Calendar

« June 2019 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Contact

Éva Winkel
Email: eva@detaalwinkel.nl
Tel: 06 51 66 4934
Skype: detaalwinkel

KvK nummer: 61049565

Adresgegevens

Aanmelden nieuwsbrief

Blijf op de hoogte over cursussen, acties en andere nieuwtjes

Go to top